top of page

ECOkoeriers is opgericht door IV-ENT met als doelstelling een totaaloplossing te bieden voor duurzame stadslogistiek. De initiafnemers willen van de ECOkoeriers een open samenwerkingsplatform maken tussen verschillende partners met als doel een ecologisch alternief te bieden voor gemotoriseerde leveringen, binnen een economisch rendabel model. Door de krachten te bundelen, willen de ECOkoeriers het volume en de efficiëntie creëren om dit samenwerkingsmodel levensvatbaar te maken en te verduurzamen.

 

Om zowel operationeel als financieel rendabel te zijn, komen verschillende partners als één merk naar buiten en worden er samenwerkingen opgezet met andere (logistieke) bedrijven. 

 

Vanuit vzw ConnAct werden binnen het KRACHT project (2013-2015) verschillende meerwaardenetwerken opgezet. Eén van deze innovatieve ketens werd opgezet rond duurzame stadslogistiek in Mechelen. 

 

De idee van het oprichten van de ECOkoeriers is bij IV-ENT ontstaan na een CityLab "Fietskoeriers, de ontbrekende schakel" georganiseerd door OH! Ondernemershuis en LivingLab op 02/03/2015. Er werd door alle aanwezigen gebrainstormd rond de vraag 'waarmee bouwen we een duurzaam bedrijfsmodel voor de fietskoeriers in Mechelen'. IV-ENT was die avond ook aanwezig en op zoek naar een duurzame logistieke partner voor het ophalen van hun kurken bij alle Mechelse horecazaken voor hun project Co-Cork. Mede door de logistieke kennis en ook de opgedane ervaring bij ConnAct over het opzetten van duurzame innovatieve samenwerkingen, nam IV-ENT het initiatief om met de ECOkoeriers te starten en zo kwamen de eerste fietskoeriers in Mechelen.

Meer lezen over deze co-creatiesessie? Klik hier.

 

Vandaag zijn de 'ECOkoeriers Mechelen’ een samenwerking tussen volgende partijen:

IV-ENT
Oprichter en initiatiefnemer ECOkoeriers en WerKans
ODTH
CityHub ODTH in Mechelen-Zuid
SHOP WE DO
Gespecialiseerd in e-commerce, logistiek en meer

De stad Mechelen, vzw ConnAct en de Provincie Antwerpen hebben de  ECOkoeriers ondersteund in hun opstartjaar.

vzw ConnAct
KRACHT-project rond opzetten van meerwaardenetwerken
Stad Mechelen
Partnerstad in Cyclelogistics ahead
Provincie Antwerpen
Sociale Economie

Dat de ECOkoeriers in Mechelen zijn opgestart, is geen toeval. De Stad Mechelen was van 2012 tem 2017 partnerstad in het Europese project ‘Cyclelogistics Ahead’. Dat project had als hoofddoel om fietskoeriers in steden te ondersteunen en te faciliteren.

 

Mechelen wil zo snel mogelijk klimaatneutraal worden en zich profileren als ware winkelstad. Een belangrijke stap om de CO2-uitstoot terug te dringen en de stad aantrekkelijker te maken, is door bestelwagens te vervangen door ecologische voertuigen. Uit een studie die de stad liet uitvoeren blijkt dat fietskoeriers die taak kunnen overnemen voor 72 % van de zendingen. Dat zou dus een enorme impact hebben op het milieu en het straatbeeld. De stad wil met steun van het Europese project ‘Cyclelogistics Ahead’, enkele cases met de ECOkoeriers doen om tegemoet te komen aan de ambities van een aantrekkelijke leefbare die stad die tegelijktijdig bevoorraad wordt. 

 

Voor de stad Mechelen passen de ECOkoeriers synergetisch binnen de ambities van het stadsbestuur. 

 

Meer info op www.cyclelogistics.eu

bottom of page